Staropramen

 

staropramentSuprotno mišljenju mnogih, Staropramen ne znači zvezda Praga, iako to nesumnjivo jeste, već uzima svoje ime od starog mineralnog izvora u Smihovu gde se nalazi pivara. Karakteriše ga bogat i “hmeljast” ukus zahvaljujući aromatičnom hmelju Saaz.

Prva stvar koju primetite je bogata, kremasta pena sa delikatnim mirisom Saaz hmelja, gajenog na stotinjak kilometara poljoprivrednog zemljišta koje razdvaja Prag i Plzen. Saaz hmelj često nazivaju kraljem hmelja, a njegov delikatan miris se uvek može nazreti u čaši “Starog”. Hmelj je jedan od najskupljih sastojaka koji se koristi u proizvodnji piva, a najlakše mu je smanjiti udeo.

Ovaj Pilsner je svetlo bledi, zlatni, boje moravskog ječma. Ukus, sladak, sa blagim ukusom slada u pozadini, dok dodir gorčine od hmelja dodaje malo složenosti ovom ukusu.

Nažalost, na našim prostorima to baš i nije slučaj. Iako se pravi po češkoj recepturi, Staropramen se poprilično utapa u prosek. Ne može se reći da je loše pivo i daleko od toga da ga ne treba piti, ali poprilično je velika razlika izmedju “našeg” i češkog.

 

staropramen-visitor-s

 

Mnogo toga se promenilo u češkom pivarskom svetu od kraja komunizma. Zatvaranja pivara, nove tehnologije i strana preuzimanja su transformisale industriju. Mnogima ove promene nisu donele boljitak, ali pojedini su ipak napredovali. Tako je i sa Staropramenom, koji je iz godine u godinu sve bolji, što dokazuje i njegova prodaja, kako na našim prostorima, tako i u Evropi. Naravno preporuka Stomaka Pivskog je da kad budete imali priliku posetite izvor ovog piva u prelepom Pragu.

Istorija Pivare Staropramen počinje 1869 , kada su ponuđene akcije “Akcionarskog društva – pivare u Smičovu” puštene u prodaju. Zgrada Pivare je završena i prvo pivo je napravljeno 1871. Pivara Ostravar otvorena je 1898., a godinu dana kasnije i Pivara Braník. Ove pivare će se kasnije spojiti spojiti sa Staropramenom.

Zbog konkurencije među praškim pivarima, ime Staropramen, što znači “stari izvor “, registrovano je 1911. Posle Prvog svetskog rata sve tri pivare ulaze u period rasta i od 1930. Staropramen postaje najveća pivara u Čehoslovačkoj. Sa dolaskom komunizma posle Drugog svetskog rata, sve čehoslovačke pivare su nacionalizovane, uključujući i Staropramen. Po raspadu komunističkog uređenja 1989., pivara, zajedno sa Braník i Měšťan pivarama, postaje 1992. deo grupe Praških Pivara ( Pražske Pivovari ), koja je od 1996. pod kontrolom kompanije Bass. Bass je uveo Ostravar u grupu 1997., a zatim je 2000. prodao svoje pivarske poslove kompaniji Interbrew, koja se ujedinila sa AmBev, da bi se iz toga 2004. formirao InBev. Staropramen je imao stabilan rast i trenutno je drugi najveći proizvođač piva u Češkoj Republici, sa udelom na domaćem tržištu od 15,3 %.

 

Staropramen2

 

Sredinom oktobra 2009, investicioni fond CVC Capital Partners otkupio je sve InBev kompanije iz centralne Evrope ( uključujući i Staropramen ) za 2,23 milijarde €. Oni su naravno promenili ime grupacije u originalni StarBev. Konačno u aprilu 2012., Molson Coors postao je vlasnik grupe StarBev.

Kao što možete primeti češka pivarska industrija je privatizovana na totalno idiotski način, kada su lokalni političari rasprodali sve, što je značilo da su sve lokalne pivare dobile jednog privatnog vlasnika, ali to je već neka druga priča.

 

Pivski brendovi Staropramen pivare

 

Staropramen330mlStaropramen

 

970264

Staropramen 11

 

 

                                  

 

 

 

 

 

 

staropramen-darkStaropramen Dark

 

 

b-1265669312

Staropramen Déčko

 

 

 

 

 

 

 

 

staropramen-granatStaropramen Granát

 

staropramen-unfilteredStaropramen Unfiltered

 

staropramen-NA

Staropramen Nealko

4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *