Post Beer Festum 2014.

 

StomakPivskikartica

 

12. beogradski Beer Fest došao je do svog kraja u nedelju 17.08.2014. ili da budemo precizniji u ponedeljak 18.08.2014. u ranim jutarnjim časovima uz zvuke grupe S.A.R.S.

Utisak koji je ostavio na javnost po procenjenom broju posetilaca (oko 500 000) je naravno impozantan ali utisak koji je ove godine ostavio na Stomak Pivski je prilično otužan.

Krčkalo se svih ovih dana u Stomaku Pivskom dosta pitanja, mišljenja i sumnji pa je red da ih podelimo sa pivskim mnjenjem i upitamo VAS-naše verne pivopije za sopstveno mišljenje, jer ipak je ovo festival koji primarno treba da zadovolji prohteve obožavalaca piva i onih koji će to tek postati.

Pa da lagano počnemo…

 

 

Pitanje br. 1:  Da li ste zadovoljni ponudom piva na 12. beogradskom Beer Festu?

 

StomakPivskicesko

 

- Nova piva mogla su da se pobroje bukvalno na prste jedne ruke a neka zanimljiva piva koja smo viđali prethodnih godina su očigledno “isparila” u međuvremenu. Novo u ponudi je bilo Ex Yu crno pivo Crni Đorđe iz banjalučke pivare, od stranih na češkom štandu Pilsner Urquell i Kozel svetli i tamni (po proceni Stomaka Pivskog najbolji izbor ove godine što se tiče ukusa), kao i nemačka pivara Flensburger sa pšeničnim, pilsnerom, gold i tamnim lagerom. I to je to otprilike. Ostalu ponudu popunile su Apatinska pivara (u vlasništvu Molson Coors), Carlsberg Srbija (House of beer), Ujedinjene srpske pivare (Heineken), Bavaria, Krugher & Brent sa svojim pivima, Paulaner, GREAT Pub (britanska piva) i Beer Pub štand (Krombacher, Schofferhoffer, Radeberger, Dab i Valjevsko). Prilično mršavo za naš ukus jer skoro sve (osim par britanskih) možete pronaći u prodavnicama, pabovima i marketima, šta vi mislite?

 

 

Pitanje br. 2:  Da li ste zadovoljni cenama piva na 12. beogradskom Beer Festu?

 

crnidjordjestandbeerfest2014

 

- Cene piva na Beer Festu bile su po našem mišljenju izuzetno visoke i uopšte nisu bile prilagođene džepovima najvećeg broja pivopija. Osećaj u stomaku nam ne dozvoljava da prihvatimo da najjeftinija domaća točena piva poput Lava i Jelena moraju imati minimalnu cenu od 150 din. ili da se Zaječarsko i Valjevsko prodaju po ceni od 160 din. za konzervu od 0,5 l. Svi znamo koliko inače koštaju u prodaji pa čak i u kafanama i pabovima, i bilo bi logično da se na Beer Festu prodaju “na veliko” po dosta nižoj ceni. Tako bi i cene skupljih stranih piva pratile niže cene domaćih proizvoda i svi bi bili srećni i zadovoljni. Ipak je u pitanju festival piva koji se održava jednom godišnje i zato treba izaći vernim pivopijama i pivopijkama u susret. Slušali smo jako puno pritužbi na cene od strane posetilaca pa se nadamo da će neko iz beerokratije velikih kompanija čuti i prihvatiti sugestiju.

 

 

Pitanje br. 3:  Gde je BiP pivo na 12. beogradskom Beer Festu?

 

bipbeerfest2013

 

- Zaista neverovatno da na beogradskom Beer Festu nema beogradskog BiP piva iako je prošle godine (fotka iznad) imalo stvarno dobar nastup a u međuvremenu je zadobilo ozbiljne simpatije srpskih pivopija i postalo ponovo jedno od obeležja Beograda. Ne možemo da poverujemo da je Beogradska industrija piva propustila ovaj događaj, i sumnjamo da su na delu neka korporacijska trvenja koja nama pivoljupcima nikako i nikada ne idu u korist. Nadamo se da će kako nas tako i goste sa strane sledeće godine BiP ipak počastvovati svojim prisustvom.

 

 

Pitanje br. 4:  Da li vam se dopalo plaćanje karticama na 12. beogradskom Beer Festu?

 

beerfestkarticastomakpivski

 

- Nama nije! Pored redova za kupovinu kartica nisu nam se dopali ni uslovi po kojima je bilo neophodno “rezervisati” 100 din. koje ste na kraju mogli refundirati zajedno sa ostatkom novca (za koji smo sigurni da je ostao na skoro svakoj kupljenoj kartici), naravno opet čekajući red. Ali ne lezi vraže, tad ste to mogli uraditi ako i samo ako ste sačuvali prvi račun od “rentiranja” kartice. Ko ga je nesmotreno bacio nije mogao da povrati novac. Takođe Stomak Pivski je bio u situaciji (kao i većina drugih stomaka) da poželi da kupi neko pivo i da mu na kartici bukvalno fali 10 din. za to. Ranije ste mogli izvaditi tih 10 din. iz džepa i pravo na štand po pivo, a ovako nazad u red da ih prvo uplatite na karticu pa tek onda da rešite problem žeđi. Mnogo pivopija niti je moglo niti je želelo da čeka povraćaj novca pa je 100 + “pitaj boga koliko” dinara ostalo “nekome” a kome ne znamo. Nama je iskreno bilo draže da ranije ostavljamo bakšiš od 20-40 dinara Peri, Maji ili Žiki šankeru, a ovako je taj silan bakšiš umesto njima za dodatnu zaradu verovatno otišao nekom “gazdi” kao bonus. U svakom slučaju mi želimo da se vrati stari način plaćanja piva, a vi?

 

 

Pitanje br 5:  Da li ste ubuduće za naplatu ulaza na Beer Fest?

 

JovanaZivkovicphotobeerfest

 

(foto: Jovana Živković / Parni valjak)

 

- Mi nismo ni za to. Lepo je funkcionisalo sa besplatnim ufurom i tako treba da ostane. Prvo veče je bila očigledno manja poseta zbog tog eksperimenta, a ako bi se to sledeće godine prenelo na sve dane verujemo da bi se Beer Fest za par godina spontano ugasio. Plus pored ovakvih cena piva naplata ulaza još više nema smisla. Dajte se u pamet gospodo beerokrate, i dobro razmislite uz par hladnih krigli! Ne dajte da 13. Beer Fest sledeće godine ispadne baksuzan i za vas i za nas.

 

 

SamoPivo&StomakPivskiNapomenuli bismo još i da smo u vreme trajanja Beer Festa u subotu 16.08.2014. prisustvovali i otvaranju novog i dosta većeg prostora paba/bara Samo Pivo u Balkanskoj 13 pa vam toplo preporučujemo da ga posetite. Svakako imaju veći izbor piva nego što je bio na Beer Festu ove godine. ;)

 

 

 

Do skorog druženja ŽIVELI PIVOPIJE I PRIJATELJI,

Vaš Stomak Pivski. :)

 

3 votes

4 thoughts on “Post Beer Festum 2014.

  1. Stomak Pivski zadovoljno podržava tu ideju Bole! :D

   Mislimo da je u tome i suština svih festivala piva, lakša dostupnost (ne samo prostorna nego i finansijska) i veći izbor piva.

   Ali suvo profiterstvo, konkurencija, kao i odsustvo osećaja za želje i potrebe pivopija dovodi ne samo do većih cena piva nego i do nepozivanja kako velikih tako i malih pivara da učestvuju u događajima ovog tipa.

   Da možemo bez piva štrajkovali bismo žeđu protiv ovakvog tretmana od strane velikih kompanija. :D

   Pošto ne možemo, pijemo i trošimo manje na ovakvim događajima, a odlično rade i zarađuju okolne prodavnice gde se ljudi obilato nalivaju jeftinijim pivom pre nego što uđu na festival.

   Za jeftino i dobro pivo na svim festivalima,

   Živeli Bole! ;)

  2. A zasto bi to radili kada jednostavno mogu svi oni zajedno da se dogovore pa da svi zajedno naplacuju visoke cene za pivo, tako ne bi bili jedni drugima konkurencija i plus bi svi oni fino zaradili! Bre ljudi, ovo vam je Srbija, kada su se ovde proizvodjaci dogovarali u vezi bilo cega a da to nesto ide u korist potrosaca?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *