Ex YU piva – BiP

 

bipkriglaGlavno pivo glavnog grada bivše SFRJ, neodoljivog i silovitog ukusa! Nekada se niste mogli nazvati pravim, iskusnim pivopijom ako niste makar jednom u svom životu sedeli na ušću Save u Dunav i ispijali hladan BiP.

 

BiP je pivo koje je obeležilo čitav jedan period razvoja Beograda kao svetske metropole, a danas se ponovo vraća na velika vrata u beogradske i srpske kafane, a možda i šire!

Ali da krenemo od početka.

 

Istorija Beogradske industrije piva

 

Nakon Austro-turskog rata 1716. -1718. godine, Beograd i okolina podpadaju pod austrijsku upravu, što je dovelo do planskog naseljavanja Nemaca. Nekoličina  njih su bili pivarski majstori, koji ubrzo otvaraju zanatske radionice u kojima se pivo proizvodilo  ručnim, manuelnim radom. Tokom sledećih godina pivo se trošilo među stanovništvom, u austrijskoj vojsci, ali i na dvoru beogradskog mitropolita.

 

Prve beogradske pivare u 19. veku

 

Počeci ozbiljnije proizvodnje piva u Beogradu vezuju se za mlinarskog stručnjaka Jovana Vajnhapala iz Sremske Mitrovice, koji je 1839. godine  otvorio malu radionicu za varenje piva na Zapadnom Vračaru. Kapacitet ove pivare je bio mali, a ceo postupak proizvodnje zasnovan na ručnom radu.

 

bipistorija

 

Sledeće 1840. godine u beogradskom predgradju Sava-mahala otvorena je nova „Velika ili Kneževa pivara“, koja je nominalno bila u vlasništvu kneginje Ljubice Obrenović. Beogradski mehandžija Filip Djordjević oko 1850. godine otvara novu pivaru na uglu Cetinske i Skadarske ulice. Proizvodnja u Djordjevićevoj pivari bila je takođe ručna, a zbog malog kapaciteta  prozvana je „Malom pivarom“. Ona će 1871. godine ući u sastav novoformiranog „Prvog srpskog pivarskog društva“.

 

Vajfertova pivara

 

Začetak pivarske industrijske u Beogradu vezuje se za 1872. godinu kada pančevački industrijalac Ignjat Vajfert započinje gradnju prve parne pivare na tadašnjem „Smutekovcu“, današnjem „Mostaru“. Ona zvanično započinje sa proizvodnjom sledeće 1873. godine pod imenom „Prva srpska parna pivara Djordja Vajferta“, koji od te godine preuzima upravu nad njom.

 

Bippivara

 

Tokom prvih godina rada pivara je mogla da proizvede 50.000 hektolitara godišnje, što je u to vreme bila značajna količina. Nakon završetka rata Vajfert najvećim delom koristi ratnu odštetu da obnovi, dodatno modernizuje i transformiše pivaru u akcionarsko društvo pod nazivom „Prva srpska parna pivara Djordje Vajfert A.D.“ Pivara je u medjuratnom periodu mogla da proizvede godišnje i do 180.000 hektolitara piva. Od 1947. godine do 13. januara 1963. godine pivara nastavlja rad kao javno preduzeće pod imenom  „7. juli“.

 

Bajlonijeva pivara

 

Djordjevićevu „Malu pivaru“ od „Prvog srpskog pivarskog društva“ u potpunosti 1888. godine preuzima firma „Ignjat Bajloni i sinovi“ i do kraja 19. veka je modernizuje i prebacuje na parni pogon. Pivara je uspešno poslovala početkom 20. veka  i jedno vreme bila lider u prodaji piva u Beogradu i Srbiji. Uspešno je radila i tokom medjuratnog perioda,a od 1947. do 1963. godine radi pod imenom „Pivara Beograd“.

 

Beogradska industrija piva – BiP

 

bipstaropivoNajznačajniji datum u novijoj istoriji BiP-a je januar 1963. godine, kada je održana zajednička sednica radničkih saveta „Industrije piva 7. Juli“ (Vajfertova pivara), „Pivare Beograd“ (Bajlonijeva pivara) i preduzeća „Bezalko“ na kojoj je došlo do udruživanja u Beogradsku industriju piva i bezalkoholnih pića – BiP. Tokom narednih godina u BiP-ovu porodicu između ostalih ulaze i Preduzeće za proizvodnju piva i slada „Ovčar“ – Čačak,  pivara „20. oktobar“ – Sremska Mitrovica i pivara „Toma Kostić“ iz Leskovca. Nakon integracije BiP beleži nagli razvoj koji se kretao u dva osnovna pravca: povećavanje produktivnosti postojećih i novih industrijskih kapaciteta uz odgovarajuće proizvodne integracije i tehnološko-tehnički razvoj i širenje proizvodnog i uslužnog programa i tržista.

 

U decembru 1971. godine proizveden je milioniti hektolitar piva, čime je obeleženo dostignuće koje je u to vreme BiP uvrstilo u sam vrh evropskih proizvodjača piva. BiP je prvi u SFRJ započeo sa točenjem piva u limenci i proizvodnjom čuvenog napitka ruski kvas. Paletu proizvoda tada su činila piva: „Sveti Stefan“, „Gambrinus“, „BiP“ svetlo i tamno, „Avala“, gazirani i gusti sokovi, sirće itd. Sa ulaganjem je nastavljeno i u nastupajućim godinama. U flašari je početkom 80-tih instalirana tada najmodernija linija za otakanje piva tzv. linija 3, a nastavilo se i sa inovacijama u paleti proizvoda, što je dovelo do toga da se početkom 90-tih pojave „Ledeni čaj“ i „Ledena kafa“.

 

bippodmetac

 

Polovinom 90-tih završen je u sklopu Skadarlije tržni centar sa više hiljada kvadrata korisnog prostora, a iz ovog pogona je polovinom 90-tih potekla i BIP-ova „Skadarlijska“ mineralna gazirana voda. Suvi pivarski kvasac i sirće takodje su postali jedni od zaštitnih znakova iz bogate palete BIP-ovih proizvoda. Krajem 1998. godine u skladu sa odredbama novog Zakona o klasifikaciji delatnosti, posluje kao Akcionarsko društvo „Beogradska industrija piva, slada i bezalkoholnih pića“. Vrlo brzo vrši se svojinska transformacija (prvi i drugi krug) i vlasnici nad kapitalom postaju preko četiri hiljade akcionara fizičkih lica, Akcijski fond i Fond PIO i druga pravna lica. Sredinom 2003. godine vlasništvo nad kapitalom od oko 29% stiče Republika Srbija po osnovu konverzije potraživanja.

Godine 2002. BiP prvi u državi izbacuje pivo u plastičnoj flaši koje ubrzo postaje hit medju potrošačima i 2003. godine promoviše novi brend piva Bg. Stremeći najvišem kvalitetu svojih proizvoda i usluga,  BIP je učestvujući na mnogobrojnim domaćim i inostranim selekcijama, smotrama i ocenjivanjima između ostalog osvojio 160 zlatnih medalja, 7 kristalnih kupova, 3 oskara za kvalitet, i 3 trofeja za visok internacionalni kvalitet.

 

biplecigrip

 

Beogradjani često vole da kažu: “Pivo BiP leči grip!”, ali ne čekaju sezonu gripa da bi ga konzumirali. Pivo BiP je šmekersko pivo za sve sezone, a beogradjani kao dobri domaćini vole da časte svoje goste upravo njim, pa izvolite… :)

 

Pivski brendovi Beogradske industrije piva

 

bipikriglaBiP pivo

 

bgkriglaBg pivo

 

 

9 votes

One thought on “Ex YU piva – BiP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *